włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Pośród szerokich możliwości, jakie oferuje kuchnia europejska na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów i spora dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie potrawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Popularne włoskie posiłki

Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. bogata karta win w nowej włoskiej restauracji Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film