włoska restauracja w centrum Krakowa

Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może dlatego, że używane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne i solidne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest również pyszne i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie tylko smakują niesamowicie, jednakowoż również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

mięso sezonowane Kraków

Spójrz na parę poniższych czynników, jakie stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Olej z oliwek
Jest to niemalże wymagane wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.

Restaurants in Main Market

   

Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są imponujące, jakkolwiek te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest nadzwyczaj ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą oraz są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość wyeksploatowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo przepływać bez ograniczeń), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.