Zdrowie – jest to dobra kondycja fizyczna i umysłowa, bez objawów infekcji i upośledzenia. Wkład na rzetelny jakość zdrowia mają wyznaczniki genetyczne, środowisko fizyczne, środowisko socjalnego oraz forma życia, w tym podejście żywienia się. Żywienie to proces polegający na zaopatrywaniu dowolnej żyjącej komórce pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania elementarnych funkcji witalnych, adekwatnego rozwoju i poziomu zdrowia. Odżywiona musi zostać każda komórka naszego ciała.
Zdrowe odżywianie ma doniosłe ranga życiowe dla dowolnego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Jednakże zbyt częste odżywianie, bądź konsumowanie niedostatecznych pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe odżywianie nastręcza więc spożywania odpowiednich ilości dobrze preparowanego pokarmu.