Autentyczna włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w kraju najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, sycące i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej wrażliwi goście próbują rzadsze dania obiadowe takie jak tortellini, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją należy przyjrzeć się kilku istotnym elementom: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w menu znajdują się również nie tak typowe potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i jedzenie z różnych części Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Aromatyczne wino włoskie
Jakakolwiek restauracja włoska, która aspiruje do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zapominać wina. Posiłek z całą pewnością musi zawierać również trunek. Kieliszek białego wina to we Włoszech norma. La Grande Mamma na Rynku Głównym Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia oraz noto z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako klasycznie włoska, powinna posiadać bogatą kartę win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film